Mange nye innehavere av rideknappen i Rakkestad

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 21. Jun 2017

Seks av de åtte deltagerne som tok Rideknappen på Haugstad på onsdag sammen med initiativtager og instruktør Kristin Fladstad Heier (Thea Amalie og Emilie var ikke til stede da bildet ble tatt).

Gjennom våren og forsommeren har Rakkestad Kjøre og Rideklubb arrangert flere samlinger for de aller aller yngste hesteinteresserte. Målet har vært å starte på Norges Rytterforbund opplæring i håndtering og stell av hest. Opplegget går under navnet Rideknappen, og er oppdelt i fem grader. For hver grad man gjennomfører er det krav til hva man skal kunne - med stadig økende vanskelighetsgrad. Og hver grad avsluttes med en prøve der man må vise hva man har lært.


Å kunne legge på hodelag er et av kravene i Rideknapp 2. Selma Klipper fra RAKK følger med.

I Rakkestad Kjøre og Rideklubbs regi er det en god stund siden sist det ble gjennomført et slikt opplegg, og nå var det åtte unge potensielle ryttere som ønsket å starte på opplæringen sin. Initiativtager var Kristin Fladstad Heier, som selv er mor til to av deltagerne og som selv har lang erfaring med hestehold og som rytter. Kristin la opp program for samlingene og organiserte arbeidet, sammen med representanter fra RAKK. I tillegg stilte Heidi Fjeldbraaten Lyngstad opp som «dommer». Heidi stilte også både ponnier og stall til disposisjon for gjennomføring!

Den ene samlingen foregikk i stallen på Østereng.

Det er en rekke øvelser de unge deltagerne må gjennom. Noe er mer teoretisk kunnskap og handler om hvordan man kan forstå hestens kroppsspråk og hvordan man skal oppføre seg i stallen. Men det meste er praktiske ferdigheter; og inkluderer kjennskap til hvordan man knyter fast en hest, hvordan man leier den inn og ut av boksen, pusser den, tar på grime, legger på sal og hodelag. Det er også krav til at man skal vite hvordan man setter seg på og går av hesten. For å ta Rideknapp 1 kreves det lite rideferdigheter, man må kunne skritte hesten inne på en bane. For Rideknapp 2 øker også kravene til rideferdigheter; da må man kunne trave både i lettridning og arbeidstrav i tillegg.


Også for Rideknapp 1 er det krav om å kunne skritte rundt en bane. Men det er lov å ha hjelp og støtte - for eksempel ved noen som går ved siden av og følger med.

Å håndtere stigbøyler er også noe man må kunne i Rideknapp 1.

Alle åtte deltagerne på RAKKs Rideknapp-samlinger greide kravene og fikk derved stolte med seg diplom og rideknapp hjem etter prøvene på Haugstad i går. Seks deltagere tok Rideknapp 1; Lena Hupalo, Helle Sofie Granaas, Ellinor Fjeldbraaten Lyngstad, Emilie Øvreland Ludvigsen, Linnea Fladstad Heier og Mia Ugland Haug. Thea Amalie Yven tok liksågodt både Rideknapp 1 og Rideknapp 2 på en gang, mens Miriam Fladstad Heier tok Rideknapp 2.

Da alle hadde gjennomført sine prøver, vist alt de hadde lært, og høytidelig fått utdelt sine diplom og Rideknapper, avsluttet vi det hele med å ønske alle en riktig god sommer mens vi feiret med kake og saft!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.