Sitskurs med Caroline Kjølerbakken

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 27. Aug 2023

Helga 20. - 22. oktober arrangerer vi sitskurs med Caroline Kjølerbakken. Noen kjenner kanskje til dette og arbeidet hennes fra før. Noen i klubben har også deltatt på et digitalt foredrag med henne, der hun gikk gjennom noe av teorien i dette tidligere. Og felles for de som har hørt om dette er at de gjerne ville lære mer!

Derfor vedtok styret at vi skulle forsøke å få henne til Rakkestad, for å gjennomføre et komplett kursopplegg. Og nå er datoene satt - dette blir helga 20. - 22. oktober.

Kurset til Caroline består av flere deler og foregår gjennom en langhelg fra fredag til søndag. På fredag er det foredrag om hva VBR er, grunnleggende i biomekanikk, seneste forskning samt litt videoer og bilder der vi ser ulike sitsproblemer man ofte ser og hvordan man kan ta med seg verktøyene i sin ridning. Lørdag er det analyse av rytter der man gjør ulike øvelser - også med salen - og søndag er det rideprøve med hest. 

Det er med andre ord et omfattende program Caroline har lagt opp til. Det er test av rytter uten hest der man gjør ulike øvelser både med og uten salbukk for å se asymmetri og svake sider. Her gjør man også et avtrykk av bekkenet så man vet hvilke størrelse man skal ha på salen. Så ser man på hesten og asymmetrien der, og det gjøres en sitsanalyse med hest. 

Første gang gjør man en analyse i markarbeide der rytter blir analysert og der vi også ser på øvelser som rytteren vil forbedre. Deretter får rytteren en treningsplan fram til en avtalt senere kontroll. På kontrollen vurderes hvordan ting har gått, asymmetri kontrolleres, og man vurderer om noe mer kan ha kommet under tiden. På rideprøven sammenlignes det med første undersøkelse og det avtales hva rytteren vil ha hjelp med vider. 


Om du lurer på hvem Carloline er, så bor hun i Skåne med sine tre hester og miniatyrbullterrieren Eddie. Hun er både rytter, trener, coach og sertifisert VBR instruktør. Hun har startet opptil CIC3***, 120 sprang og Msv C. Hun rir nå heltid på Hunneberga gård og har treninger for alle nivåer i feltritt, sprang og dressur/markarbeid på alle nivåer. "Jeg syns det er like heftig å gjøre en bra konkurranse som å hjelpe mine elever til å utvikle seg som både rytter og hestemenneske", sier Caroline. 

Sitsanalyse: VBR (Vertikal Balanserad Ridning) tar utgangspunkt i seneste forskning innenfor sitsanalyse der man kan ri energigjerrig og biomekanisk. For att man skal kunne ri slik er det tre ting som må fungere: Rytter - Salen - Hesten. "Sitsanalyse er så utrolig viktig så man selv vet sin svake side, asymmetrien og hva slags form på bekkenet sitt man har", sier Caroline. "Om man har en rytter som sitter skjevt så vil det også føre til at kommunikasjonen med hesten blir feil og misforstår. Dette skaper frustrasjon for begge som igjen ofte gjør at man mister litt partnershipen men ikke minst selvtilliten. Man kjenner det er et eller annet som ikke fungerer, men vet ikke helt hva. Jeg begynte selv denne reisen for 3 år siden og merker stor forskjell på meg selv og ikke minst hestene når jeg tok med verktøyene fra VBR til min ridning. En balansert rytter gir en glad og balansert hest."


Prisen for full analyse er 1400 kr, analyse rytter 800 kr og foredrag 200 kr. Prisen på kontroll er 800 kr og gjør man det digitalt så er det 400 kr.


Tenker du at dette er noe for deg - enten full analyse eller noe av dette - meld deg på til Maylinn (950 88 875) innen 14. oktober (påmeldingen er bindende). Og NB: her er det begrenset antall plasser - og førstemann til mølla!RAKK har inngått samarbeid med Hesteadvokaten!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 12. Aug 2023

Dessverre kan det noen ganger oppstå problemer av ulik karakter når man har hest. Helse og skader er selvsagt et problemtema de fleste hesteeiere har et forhold til. Men av og til kan det også oppstå problemer som gir behov for juridisk bistand. For eksempel hender det at det kan oppstå uenighet ved kjøp og salg av hest. Da kan man få behov for kyndig bistand, noe som fort kan bli dyrt. Og det aller beste i en slik situasjon er jo om man finner noe som kan hjelpe som også kan noe om hest. Og det finnes!


For litt tid siden fikk RAKK tilbud om å samarbeide med et firma som har lang erfaring med problemstillinger knyttet til hest og hestehold. Dette var et så godt tilbud at styret vedtok å inngå et samarbeid med Hesteadvokaten v/ Advokatfirmaet Molteberg Nilsen AS! 

Dette betyr i praksis at du som medlem av Rakkestad kjøre- og rideklubb kan kontakte dem helt uforpliktende dersom du har en sak du trenger juridisk bistand i. Du vil også få 20 % rabatt på deres ordinære priser på advokatbistand. 

Hesteadvokaten er ledende innen bistand i tvistesaker i forbindelse med kjøp/salg av hest, samt andre hesterelaterte juridiske problemstillinger. Du kan lese mer om dem HER. De har også laget en presentasjon med vilkår og mer informasjon som du finner HER.


Vi håper selvsagt egentlig er et tilbud mange ikke vil få bruk for - men tenker at dette kan være til stor nytte dersom man skulle få slike behov!RAKK har en Norgesmester!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 1. Aug 2023

Magdalena Sendrowicz og Svendsrud Marvin deltok nemlig i NM for fjordhest først i juli - og ekvipasjen gjorde det fantastisk bra! Dette var første gang Magdalena og Marvin deltok i NM, og de stilte til start både i sprang og dressur.

Magdalene og Marvin gjennomførte to feilfrie runder i 90 cm - og det holdt til seier! Det gikk nesten like bra i dressuren. I dressur skulle ekvipasjene først gjennom Lett A - mens finalen gikk i Middels B. Magdalena og Marvin vant liksågodt finalen i Middels B, mens i Lett A oppnådde de to prosent lavere enn vinneren. Det er sammenlagt resultat som teller, og Magdalena oppnådde 0,09 prosent mindre enn vinneren. 

Vi var nok litt spent begge to, forteller Magdalena. Det var jo en lang reise, og det er alltid litt ekstra å komme til et helt nytt sted og helt nye omgivelser. Men Marvin oppførte seg eksemplarisk, sier Magdalena. Og hun følte seg jo trygg på at Marvin kunne det han skulle kunne - med to seire på tre starter i Middels C tidligere i år. 

Som om ikke det var nok - ekvipasjen ble også tatt ut på det norske laget i sprang i nordisk mesterskap. Det gikk også veldig bra - laget sikret nemlig bronsen. Magdalena og Marvin startet også individuelt i dressur i nordisk - og red til svært høye prosenter. De hadde holdt til bronse, men dessverre ble ekvipasjen eliminert som følge av gammelt arrvev Marvin har i munnen. Det var ikke noe sår der da de reiste til nordisk - og de tre første dagene var det heller ikke noe problem i kontrollen. Men den fjerde dagen hadde det dessverre gått opp. Det var veldig synd, sier Magdalena, men skynder seg å legge til at hun er svært glad for at dyrevelferd tas så på alvor!


Vi kan ikke annet enn å gratulere Magdalena og Marvin så mye med de flotte resultatene! 


Og har du lyst til å se mer til denne flott ekvipasjen - da anbefaler vi å søke opp @svendsrudmarvin på Instagram.