Et hyggelig og lærerikt møte

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 5. Mai 2024

Det ble både hyggelig og lærerikt da RAKK inviterte Malin Edell til å holde et lite foredrag på medlemsmøtet forrige uke.

Malin jobber til daglig i hesteklinikken på NMBU. I tillegg er hun utdannet equiterapeut, og reiser rundt og behandler hester med ulike former for plager. Og hun var tydelig på at begge disse oppgavene gjør bare at hun ønsker å være enda tydeligere på hvor viktig hva vi gjør i hverdagene er for hestens helse og velferd!

Malin hadde mange gode råd til de fremmøtte medlemmene! Blant annet anbefalte hun alle å bli godt kjent med hvordan hestens muskulatur kjennes ut når hesten er frisk og skadefri. Da vil du nemlig lettere kjenne om det er et problem f.eks. på grunn av en opphopning av melkesyre. Og ja - hesten blir også støl - påpekte Malin.

Viktigheten av oppvarming var noe Malin ikke fikk fremhevet tydelig nok! Oppvarmingen bør være 50 % av økta mente hun. Husk - dette er store dyr - oppvarming tar tid. Hun anbefalte også at de fleste med hell kunne jobbe mer i skritt - gjerne over bommer eller over stokk og stein i terrenget.

For å få mest mulig utbytte av tøying kan det være lurt å tøye mellom oppvarming og trening, sa Malin. Da vil du nemlig tøye når hesten er varm etter oppvarmingen, samtidig som du vil få nytte av tøyingen i treningen. Og du kan tøye fra sal også. Hun hadde flere forslag til øvelser som ville ha en tøyende effekt, for eksempel å rygge, enten rett bakover eller til venstre eller høyre. Andre muligheter var bl.a. å tøye til sjenkel, og generelt å be hesten gjøre øvelser den ikke er vant til. 

For de som har hester som er glade i godbiter kan det å legge ut godbiter mellom bommer fungere godt. Det som er viktig er at hesten strekker ut overlinja og nakken! Fra bakkenvå kan det også være fint å dra i halen. Hesten vil da legge seg på i mot ditt drag og den kan derved få en god strekk i ryggen!

Forstyrr dårlige mønstre oppfordret Malin videre! Og tenk variasjon i trening så vel som i underlag. Og husk, det er det vi gjør i hverdagen som betyr mest! Her kan alle legge et godt grunnlag for å redusere sjansene for skader.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.