RAKK inviterer til SITS-analyse!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 14. Apr 2022

Lurer du på hva det er? Jo det er akkurat det det høres ut som! Dette er en analyse av hvordan samspillet er mellom rytter, sal og hest, og brukes innen et fagområde som omtales som Vertikal Balanserad Ridning (VBR). 

VBR tar utgangspunkt i forskning som blant annet brukes innen det engelske landslaget - der målsetningen er at man gjennom en sitsanalyse kan ri energieffektivt og biomekanisk. For att man skal kunne ri slik er det tre ting som må fungere sammen: Rytteren - Salen - Hesten. Caroline Kjølerbakken er sertifisert VBR-instruktør - og hun kommer til Rakkestad 18. - 20. november.

Nå kan du få muligheten til å være med på dette i Rakkestad.

  • Hel analyse inkludert foredrag koster kr 1300.
  • For kun analyse av rytter med sal og foredrag: 900 kr.
  • Om man kun vil være med på foredraget så koster det 200 kr.

Vi har søkt om og fått støtte til dette - så for RAKK-medlemmer vil klubben dekke en andel av deltageravgiften. Akkurat hvor mye dette blir kommer vi tilbake til.

For at hun skal komme hit må vi ha 10 deltagere men kan samtidig ikke ha flere enn 12. Tenker du at dette er noe for deg - kan det med andre ord lønne seg å gi beskjed raskt! Ettersom dette kan være noe som er interessant også for rytterer som ikke er medlemmer av RAKK, åpner vi for at ikke-medlemmer kan melde seg på - og de får da bli med om det blir ledige plasser.

Når det gjelder hvorfor man bør gjøre dette sier Caroline; "Sitsanalyse er så utrolig viktig fordi det gjør at rytteren selv vet sin svake side, asymmetrien og hva slags form på bekkenet sitt man har. Om man har en rytter som sitter skjevt så vil det også føre til at kommunikasjonen med hesten blir feil og misforståelser oppstår. Dette skaper frustrasjon for begge - noe som igjen ofte gjør at man mister litt av samhandlingen - og ikke minst selvtilliten. Ofte kjenner man at det er et eller annet som ikke fungerer, men vet ikke helt hva."

Selve sits-analysen gjennomføres - kort fortalt - ved at man først gjør en test av rytter uten hest der rytteren gjør ulike øvelser både med og uten salbukk. Da vises eventuell asymmetri og eventuelle svake sider. Her gjør man også et avtrykk av bekkenet så man vet hvilke størrelse man skal ha på salen og sjekker salen du har fra før.

Caroline kjører langhelg fredag-søndag. På fredag er det først foredrag hva VBR er, litt grunnleggende i biomekanikk, og litt resultater fra forskning, noen videoer og bilder som viser ulike sitsproblemer man ofte ser. Lørdag avsluttes analysen med rytter der de også tar med salen, og søndag er det sjekk av hest og rytter.

Da er fokus på hesten og asymmetrien der, og deretter gjøres en sitsanalyse med hest. Første gangen gjør man en analyse i markarbeide der rytter blir analysert. Så er det anbefalt å ta en kontroll 3-4 uker senere. Derfor får rytteren en treningsplan fram til neste besøk. På den kontrollen sjekkes hvordan ting har gått, kontroll av asymmetri og om noe mer kan ha kommet under tiden. På rideprøven stemmes det av hvordan det ser ut sammenlignet med første undersøkelse - og om Caroline er fornøyd kan man ta et steg til - der man eventuelt ser på visse dressurøvelser, hoppøvelser eller feltrittøvelser som rytter føler ikke fungerer helt godt.

"Jeg begynte selv denne reisen for 3 år siden og merker stor forskjell på meg selv og ikke minst hestene. En balansert rytter gir en glad og balansert hest", forteller Caroline.


__________________________________________________________________________________

PÅMELDING:

RAKK-medlemmer som vil delta har fortrinnsrett, men andre som ønsker å delta settes på venteliste. 

Bindende påmelding innen 11/11 til Maylinn: send SMS til 950 888 75 og skriv hva du vil delta på av

  • Bare foredrag
  • Analyse av rytter med sal
  • Hel analyse inkludert foredrag

__________________________________________________________________________________


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.