Flere nye rideknapper!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 29. Jun 2018

Det er ikke bare stevne RAKK har hatt på agendaen i juni; tirsdag 12. juni arrangerte vi nemlig rideknapp-prøver på Haugstad. Det var mange engasjerte og spente unge ryttere på Haugstad denne ettermiddagen - ja og kanskje en litt spent forelder eller to også.


Det å ta rideknappen er noe rekruttene våre trener mot gjennom lang tid. Det er altså fem ulike rideknapp-nivåer med ulike krav til hva man må kunne. Man starter med rideknapp grad en. For å få den må man vise at man kan leie hesten ut og inn av boksen, ta på grime og binde hesten. Man må også kunne leie en hest og sitte opp, samt ri i skritt.


Grad to er litt mer krevende. Den som skal ta rideknapp grad to må selv kunne sette på grime, binde hesten med lettløselig knute og pusse hesten. Man skal også kunne en del om stalldisiplin, stelling av hest sånn generelt og man skal kunne beskrive hesten i form av farger og avtegn. I tillegg skal man blant annet kunne ri i skritt, både på lange og korte tøyler, ri volte og trave i lettridning. 


Når man kommer så langt som til rideknapp grad tre skal man også kunne litt om fôr, vann og fôring, og man skal vite litt om hva som kan skje om hesten blir feilaktig fôret. I tillegg skal rytterne kunne ri i både skritt, trav og galopp på både rette linjer og bøyde spor. De skal også kunne ri travbommer og hoppe et lite krysshinder. Og sist men ikke minst skal rytterne ha kjennskap til regler i trafikken og i skog og mark. Dette skal man demonstrere ved å ri på tur.


I RAKK har vi nå en veldig fin gjeng med rekrutter som jobber med å klatre oppover denne rideknapp-stigen. Og ved prøvene denne gangen hadde vi hele syv rekrutter som tok prøver. Fire tok prøven på grad en, en tok grad to og for første gang også to rekrutter som tok rideknapp grad tre. 


Det ble mange smil og mye hesteglede på Haugstad denne ettermiddagen.


Vi gratulerer alle flinke rekrutter og gleder oss til å se fremgangen videre!



Klubbmestere 2018 er kåret

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 24. Jun 2018

For RAKK-ryttere har stevnet et ekstra spenningsmoment. De deltar nemlig ikke bare i det «vanlige» stevnet - de deltar også i konkurransen om å bli klubbmester. Klubbmesterskapet til RAKK går på tvers av klassene - så her konkurrerer alle på lik linje. 

I sprang er det dessuten slik at klubbmesterskapet alltid bedømmes som Feil og stil konkurranse, selv om det ikke egentlig er bedømmingen i klassen. Dette organiserer vi ved å ha en ekstra feil og stil bedømming uavhengig av klassen. I dressur blir resultatene fra de vanskeligere klassene ganget med en faktor - for å ta inn en høyere vanskelighetsgrad.


I klubbmesterskapet i sprang var det fem påmeldte ekvipasjer, og de konkurrerte i klassene fra 70 cm til 1m10cm. Det ble en jevn konkurranse, men uten hinderfeil og med hele 72 stilpoeng var det Sigrid Fosser Hansen og Valentina som sikret seg seieren. Celine Salamonsen og Zorka tok en kjempefint andre plass, mens bronsemedaljen gikk til Selma Klipper og Mai Gulla. 


I klubbmesterskapet i dressur var det bare 4 startende i år. Kine Saksæther Andersen på Pålands Mille Fleur og Sigrid Fosser Hansen og Valentina startet begge Lett C. Margit Fjeldbraaten Lyngstad og Astorini og Selma Klipper og Mai Gulla startet begge i Lett B. Også i dressur ble det en jevn konkurranse. Da alle poengene var summert og prosentene regnet ut viste det seg at vi hadde en dobbeltvinner! Sigrid Fosser Hansen og Valentina hadde liksågodt sikret seg klubbmesterskapet i både sprang og dressur. Dette var en kjempeinnsats - gratulerer!


På andre plass kom Margit Fjeldbraaten Lyngstad og Astorini, mens Selma Klipper og Mai Gulla ble altså også plassert i klubbmesterskapet i både sprang og dressur. Dette er imponerende og vi synes det er veldig morsomt å ha ryttere som gjør det bra i begge grener.

Alt i alt var kåring av klubbmestere et hyggelig punktum på en svært vellykket stevnehelg.



En flott stevnehelg!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 20. Jun 2018

Det ble en flott stevnehelg på så mange måter. Vi fikk gode tilbakemeldinger på gjennomføringen. Både deltagere, rytterrepresentant og teknisk personell kom med positive meldinger. Vi holdt tidene, og vi fikk se mange flotte prestasjoner. Vi har vel aldri før hatt så mange startende i de høyeste sprangklassene eller den mest krevende dressurklassen. Så vi fikk også se mye imponerende innsats fra både to- og firbente.

Sigrid og Valentina får rosetten av dommer Marit Bergli.

Men det er naturligvis ikke bare i de høyeste klassene det er flott innsats og mye engasjement. Det er også veldig fint å se på for eksempel sprangklassene 50 og 60 centimeter. Det er mye engasjement, innsats og følelser der også. Og for noen var dette kanskje det aller første stevnet, eller noe det var trent mot gjennom lang tid. Da er det minst like viktig at det blir en god opplevelse på et godt stevne. 

Celine og Zorka red en flott feilfri runde i 70cm.

Tilbakemeldingene vi fikk tyder på at det fikk vi til. Det var også veldig hyggelig å se hvordan publikum koste seg på tribunen på lørdag, da også sola var fremme. Søndagen var ikke værgudene helt på vår side. De mørke skyene lå truende en god stund, før vi fikk både regn og torden. Men stemningen var god likevel.

Folk koste seg på vår kjempefine tribune.

Spesielt spennende for oss var det naturligvis å følge med på hvordan det gikk med klubbens egne ryttere. Vi hadde seks RAKK-ekvipasjer med i sprang, i klasser fra 70 cm til 110 cm. RAKKs ryttere konkurrerte dessuten ikke bare i klassene de startet i, de konkurrerte også om å bli klubbmester 2018. Det må vi få komme tilbake til i en egen sak.

De to laveste klassene, 50 og 60 cm, var Clear round. I disse gjelder det bare for deltagerne å klare en feilfri rund, og de har to forsøk om de trenger det. Totalt hadde vi 15 starter i disse to klassene. De to neste klassene, 70 og 80 cm, hadde begge Feil og stil bedømming. Da betyr det ikke bare noe at ekvipasjen ikke river eller vegrer på noen hindre. I Feil og stil betyr det nemlig også noe hvordan rytteren bruker hjelperne, rytterens sits blir bedømt og det blir valg av rideveier. Alt gis stilpoeng, og sammen med antall hinderfeil er summen av stilpoeng er det som betyr noe. Det var henholdsvis 16 og 9 startende i disse to klassene. Oscar Lorem Bærland ffra Skedsmo rideklubb på SR Daisy vant 70 cm. Han oppnådde hele 73 stilpoeng, og hadde ingen hinderfeil. Beste RAKK-rytter ble Celine Salamonsen på Zorka. De hadde heller ingen hinderfeil, og fikk flotte 68,5 stilpoeng. Selma Klipper på Mai Gulla var RAKKs andre ekvipasje i klassen. Selma og Mai Gulla kom også feilfritt gjennom banen, men en litt lavere poengsum ga en 11. plass som resultat. I 80 cm ble det Ine Amalie Staack Gresholdt fra Halden rideklubb på Britt som vant. Ekvipasjen fikk hele 73,5 stilpoeng og hadde ingen hinderfeil. Beste RAKK-ekvipasje i klassen ble Margit Fjeldbraaten Lyngstad og Astorini. Ekvipasjen fikk hele 72 stilpoeng, men dessverre 8 hinderfeil.

Margit og Astorini forbereder seg.

Også i 90 cm hadde RAKK med to ekvipasjer; Sigrid Fosser Hansen på Valentina og Susanne Bjarnholdt Yven på Little Berry. Til tross for feilrfrie runder nådde ingen av disse ekvipasjene helt opp i klassen, som ble vunnet av Stine Marie Johannessen og Flash fra Halden rideklubb. Også 1 m ble vunnet av en ekvipasje fra Halden rideklubb. I denne klassen gikk nemlig Anne Marie Kjøniksen Rødven på Stardust VT til topps med to både feilfrie og raske runder. Sigrid Fosser Hansen på Valentina ble beste RAKK-ekvipasje i klassen på sjette plass, mens Susanne Bjarnholdt Yven dessverre kom litt lenger ned på resultatlisten. 

Sigrid og Valentina.

Susanne startet også i 1m10cm, og her kom hun på en flott fjerde plass med Little Berry. Klassen ble vunnet av Andrzej Wangert og Tasmaan fra Askim rideklubb. Den aller høyeste klassen, 1m15cm ble vunnet av Amalie Alexandra Røed på Costa Højris. Denne ekvipasjen rir for Borge rideklubb.

På søndag var det dressur som gjaldt. Første RAKK-rytter var Kine Saksæther Andersen og Pålands Mille Fleur, som startet Lett C. Det gjorde også Sigrid Fosser Hansen og Valentina. Begge RAKK-ekvipasjene gjennomførte flotte program - og det ga gode plasseringer på resultatlisten. Sigrid og Valentina vant liksågodt klassen med hele 68,400%, mens Kine fulgte like bak med en tredje plass etter å ha ridd til 58,800%. 

Kine og Mille startet både Lett C og Lett B - og gjorde det veldig bra i begge klasser.

Kine og Mille startet også i Lett B, og her gikk det faktisk enda bedre for denne ekvipasjen. Kine og Mille red nemlig til hele 63,636% - og sikret med det en flott tredje plass i klassen. To RAKK-ekvipasjer til startet i Lett B, og begge gjennomførte gode program.  De fikk faktisk også akkurat samme prosent-resultat; 60,000. Det var Selma Sofie Klipper og Mai Gulla og Margit Fjeldbraaten Lyngstad og Astorini, og de delte derved sjette plassen. Det var Ann Kristin Hansen på Primus, fra Borge rideklubb, som vant klassen.

Selma og Mai Gulla hilser dommer.

Det var ingen RAKK-ekvipasjer med i de to høyeste klassene denne gang. Lett A ble vunnet av Heidi Iren Småberg og Raybano fra Borge rideklubb. Denne ekvipasjen oppnådde hele 68.389%. Middels C ble vunnet av Therese Tvete og Qui Dame de Jolie med 63.387%. Også denne ekvipasjen rir for Borge rideklubb.


Du kan ellers finne alle resultatlistene på equipe - både fra sprang og dressur.



På høy tid med en stor takk!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 18. Jun 2018

Det er mange saker å skrive etter den uka vi har lagt bak oss - det er mye vi gjerne vil fortelle og mange bilder vi gjerne vil vise. Men det får vente. Nå vil vi aller første få takke. Og det er mange som fortjener en varm takk!

Mange har sikkert sett innlegget til RAKKs leder Heidi Lyngstad på RAKKs facebookside, der hun forteller om noen av de gode tilbakemeldingene vi fikk etter stevnet i helgen. Og vi får virkelig veldig mange gode tilbakemeldinger. Noe av dette vil vi gjerne dele med alle dere som hjelper til!


Det ble nemlig et veldig vellykket stevne. Lørdag var jo dessuten været aldeles nydelig. Søndag var det ikke like fint - ihvertfall ikke hele dagen - men sånn er det bare. 

Vi får uansett veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Og vi som sitter i sekretariatet er så heldige at det er vi som mottar mange av disse. For eksempel gir flere av de som er teknisk personell tilbakemeldinger som «Det er så hyggelig i Rakkestad» og «Så mange flinke og positive folk over alt». Også deltagerne på stevnet gir positive tilbakemeldinger. Som pappaen som utbrøt i sekretariatet «Vi har ikke vært her før vi - men her var det jo bare sååå hyggelig!». Og positive tilbakemeldinger kommer «over hele linja» - folk får hjelp når de trenger - med å finne frem - på parkeringen - med utstyr - med å holde hester - ja uansett egentlig. Og det er et trivelig sted, rolige omgivelser, fin kiosk, fin tribune - ja til og med utedoen får skryt for å være både ren og innbydende!

I tillegg må vi få takke sponsorene våre. Vi tror foreløpig vi har fått et økonomisk godt resultat på helgen. Dette er inntekter som betyr mye for en liten klubb, inntekter som gir oss mulighet til å arrangere andre akitviteter for medlemmene. Det er selvfølgelig mye takket være at dere hjelper oss - med støtte direkte - eller slik at vi får ned kostnadene. For det er også mange kostnader - ved å arrangere stevne og ved å holde klubben i gang med mange gode aktiviteter for medlemmer. Så kjære Sentrum Data, Pettersen El installasjon, Kingsland Equestrian, Ekeberg hestesport, Nortura og sist men ikke minst vår hovedsponsor Marker Sparebank. Vi er veldig takknemlige for alle bidragene vi får!

Vi må naturligvis også takke alle medlemmer og familiemedlemmer som stiller opp på dugnad. Uten dere hadde det naturligvis ikke blitt noe stevne, og det er naturligvis på grunn av dere vi får disse positive tilbakemeldingene. Vi håper dere også synes det er litt hyggelig - selv om det naturligvis er litt slitsomt når det står på.


Ja også må vi også naturligvis få takke de som melder seg på stevnet, og som oppfører seg slik man skal mot folk og dyr. Takk for denne gang - velkommen tilbake!



STEVNEHELG!

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 15. Jun 2018

Denne helgen ønsker vi hjertelig velkommen til Haugstad - alle dere som er påmeldt stevnet og alle som har lyst til å komme å se på! Vi håper og tror på godt vær, slik at Haugstad får vist seg fra sin aller beste side. På lørdag er det sprang og vi har ryttere som skal hoppe alt fra 50 cm til 115 cm! I søndagens dressurkonkurranse er det rundt 40 ekvipasjer som konkurrerer i klasser på nivå fra Lett C til Middels C.


Stevnet starter klokken 10 begge dager, og vi regner med å holde på til et stykke utover ettermiddagen. Det er særlig mange startende i sprangklassene 70 og 80 cm. I disse klassene er det Feil og stil bedømming, der det altså ikke bare betyr noe om man rir fort. I tillegg til å komme gjennom banen uten riv, betyr det også noe at man rir «riktig». Poeng gis blant annet for riktig bruk av hjelpere, valg av rideveier og riktig sits. Vi synes også det er spennende med mange startende i de høyere klassene, naturligvis, med hinderhøyder opp til 115 cm.

På søndagen er det altså dressur, og det blir nok en litt roligere dag. Men om tempoet kanskje er litt lavere er ikke spenningen noe mindre. Det er mye som skal stemme i dressurprogrammet, og fort gjort at ikke alle detaljene blir helt som de skal. Begge dager er dessuten klubbmesterskap, noe som naturligvis gjør stevnet litt ekstra spennende for RAKKs egne ryttere.

Vi håper og tror dette blir en flott stevnehelg. Som vi har informert om har vi imidlertid noe begrenset parkering, så derfor er vi ekstra takknemlige for alle som reiser sammen. 

Kiosken vil naturligvis være åpen hele helgen, vi har en kjempefin tribune og gleder oss! Om du har problemer med å finne frem til Haugstad, så kan du forsøke denne lenken til et Google-kart som skal vise hvor Haugstad er:  https://goo.gl/maps/EyYHAQNKxf... Du kan også forsøke å finne Ravineveien i Rakkestad. Kommer du til Ravineveien er veien merket videre.


Som mange kanskje har hørt har Veterinærhøyskolen NMBU i Oslo registrert et føll med salmonella, og flere enn oss ble sikkert bekymret over hva dette betyr. Men de har tatt ut prøver av et stort antall hester som kan ha vært i kontakt med det smittede føllet. Dette er alle hester som har vært oppstallet på Hesteklinikken på NMBU veterinærhøgskolen i Oslo. De aktuelle hesteeierne har blitt kontaktet og hestene blir fortløpende prøvetatt for å påvise eventuell smitte. Eierne har fått informasjon om hvordan de skal håndtere situasjonen. Mattilsynet har  også båndlagt staller hvor hester som antas å ha vært i kontakt med det smittede føllet er hjemhørende. Båndlegging innebærer at det ikke er lov å ta hester inn og ut av stallen. Det er derfor ikke noen risiko for at noen av dem skal komme på stevnet. Vi har for sikkerhets skyld hatt kontakt med Mattilsynet - men vi har fått beskjed om at vi bare skal gjennomføre stevne som planlagt.

VELKOMMEN TIL HAUGSTAD!




En spennende dag for rekruttene

Postet av Rakkestad Kjøre og Rideklubb den 11. Jun 2018

Tirsdag 12. juni er det tid for rideknapp-prøver på Haugstad. Mange av RAKKs rekrutter har trent ivrig gjennom lang tid, og nå er det tid for å vise hva man har lært. Kanskje blir det en ny knapp i samlingen.

Rideknappene er Norges Rytterforbund opplæring i håndtering og stell av hest. Opplegget går under navnet Rideknappen, men det er egentlig fem forskjellige knapper eller grader. For hver grad man gjennomfører er det krav til hva man skal kunne - med stadig økende vanskelighetsgrad. Og hver grad avsluttes med en prøve. Det er altså dette RAKK arrangerer nå tirsdag 12. juni.

Forrige rideknapp-prøving i RAKKs regi fant sted i fjor sommer, og da var det svært fornøyd og glad gjeng rekrutter som demonstrerte hva de hadde lært. Og alle reiste hjem med en ny knapp og et velfortjent diplom. Nå skal altså mange forsøke seg på neste nivå - og vi får tro det går like bra denne gang. Er det noen som har lyst til å komme og se på er de naturligvis hjertelig velkomne!


Samtidig som de yngste fokuserer på rideknapper - er det andre som for alvor starter forberedelser til stevnet førstkommende helg. Her ser det ut til å bli stor aktivitet på Haugstad. Påmeldingene på sprangstevnet begynte å bli så mange at klubben måtte si stopp - og de siste dagene er det blitt stadig flere påmeldte til dressurstevnet også. Det lover veldig godt tenker vi, her blir det spennende konkurranser på alle nivåer.

Vi håper jo mange har lyst til å ta en tur for å se på og heie også til helgen. Vi kan love mye fart og spenning, og mange flotte prestasjoner. I tillegg er naturligvis kiosken åpen, så her kan man også bare rett og slett komme å føle på stemningen, og kose seg med en kaffe og noe å bite i på tribunen. Ja og skulle det være noen av klubbens medlemmer som har mulighet til å hjelpe til - ute eller inne - lørdag eller søndag - er det flott om dere gir beskjed! Send en sms til Heidi - hun blir garantert takknemlig! Og om noen skulle tvile - dette blir helt sikkert en hyggelig helg.

Så - enten du har lyst til å heie rekruttene frem til en ny rideknapp - rytterne på stevnet over hindre eller gjennom dressurprogrammet - eller lyst til å hjelpe til med å skape en flott stevnehelg - velkommen til Haugstad!